Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční poselství Dona Carlose Gereby de Borbón † řádu svatého Lazara Jeruzalémského

 

v Madridu, 3. prosince 2014

Drazí spolubratři a spolusestry,

Víra je dar. Měli bychom uvažovat o víře jako o největším daru, který jsme dostali od našeho Pána, hned po našich vlastních životech. Ten, kdo má Víru nepotřebuje žádnou další kotvu. Kde je víra, tam  není žádný strach, žádná obava, žádná závrať z tohoto šíleného a měnícího se světa, do něhož jsme pohrouženi. Příští rok bude tomu pětisté výročí naší nejslavnější španělské světice, Svaté Teresy od Ježíše, kdy se narodila. Jeden z jejích nejslavnějších spisů zní: "Ať vás nic neruší, ať vás nic nevyděsí, když všechno pomine, Bůh se nikdy nemění, s trpělivostí můžete získat cokoli chcete, ten, kdo má Boha, tomu nic nechybí, Bůh sám stačí." Je nepochybné, toto je to óda na Víru, ducha věčnosti, která nám přináší sílu pokračovat. Tak či onak, Víra byla vykonávána a urážena v průběhu let. Většina z nás se jistě setká s někým na naší cestě, kdo nás bude soudit z důvodu, že jsme křesťané, někdo, kdo může používat milion argumentů proti nám, aby nám dokázal, že Bůh neexistuje, někdo, kdo může vyslovovat kletby na naše náboženství, aby oslabil naši víru, nebo snad někdo, kdo měl víru před nějakým časem, ale ztratil ji po tom, co jako člověk považoval cosi za nespravedlnost.

Jak mnozí z vás už možná víte, cestoval jsem do Říma v říjnu loňského roku a navštívil našeho Duchovního Protektora během biskupské synody, která se konala ve Vatikánu. Při klidné procházce zahradami Vatikánu jsem měl možnost užít si přátelské konverzace s jeho excelencí. Když jsme se blížili k zadní straně krásné kopule katedrály, patriarcha přiznal svou velkou starost o obtížnou situaci v Sýrii a na celém Blízkém východě. Jeho obličej byl bledý a jeho neklidná slova kontrastovala s klidem a tichou scenérií. Najednou jsem přede mnou mohl vidět patriarchu, jako člověka se zoufalým výrazem ve tváři, jak jsou jeho lidé poráženi. Ne nadarmo, a to i přes to, co se může někdo říci proti tomu, procházíme si jedním z největších pronásledování křesťanů v historii. Naši bratři a sestry umírají po stovkách kvůli své víře. Z nichž mnozí z nás jsou posuzováni za slova a obvinění, za stejná jsou mnozí jiní zabiti v jiných zemích. Takže, nestojí to snad za vyzdvihnutí Víry, a vysoko ji vyzdvihnout? Nestojí to za to bojovat "každodenní malé bitvy" ve jménu víry, protože jiní dali své životy, aby ji chránili? Věřím, že to stojí za námahu. Modleme se za naše bratry a sestry, kteří jsou pronásledováni ve jménu víry.

Před více než dvěma tisíci lety se Král Pokoje narodil v Betlémě. Ironií osudu je, že nyní je to epicentrum většiny probíhajících náboženských konfliktů v dějinách. Začínáme Advent. To je čas si uvědomit, my jako křesťané, abychom praktikovali víru, aby pokoj byl s námi všude tam, kde se vyskytujeme. My, jako Rytíři a Dámy z velmi ušlechtilého a starobylého Vojenského a špitálního řádu svatého Lazara Jeruzalémského, bychom měli vždy brát pokoj a víru s sebou. Mír se nebude rozšiřovat sám bez víry a víra nevydrží bez síly Pokoje.

Pán přichází. Radujme se. Pojďme Ho přijmout s náručí dokořán. Veselé Vánoce všem.

Atavis et Armis

Don Carlos Gereda de Borbón, markýz Almazan
Velmistr Vojenského a špitálního řádu svatého Lazara Jeruzalémského

 

http://www.st-lazarus.cz/

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_Gereda_y_de_Borbón

 

https://janjosefpospisil.estranky.cz/clanky/a-christmas-message-from-don-carlos-gereba-de-borbon------order-of-st-lazarus.html

 

http://www.stlazarus.ie/about-the-order/grand-master.html

His Excellency, The Most Honourable Don Carlos Gereda de Borbón,

Marqués de Almazán,

49th Prince and Grand Master

and

His Beatitude Gregory III Laham,

Patriarch of Antioch and of all the East, of Alexandria, and of Jerusalem 

of the Melkite Greek Catholic Church, 

Spiritual Protector of the Military and Hospitaller Order of St. Lazarus of Jerusalem

http://www.stlazarus.ie/about-the-order/spiritual-protector.html