Jdi na obsah Jdi na menu
 


křesťanská televize Noe, pořad PRO VITA MUNDI s Mons. Janem Graubnerem, moderuje Rev. Jaroslav Kratka. Uvádím zde přepis posledních minut pořadu. Doporučuji vyslechnout celý, určitě tento pořad bude TV Noe opakovat http://www.tvnoe.cz/sk/program.html

graubner-v-tvnoe.jpg


Jaroslav Kratka:
Moje poslední otázka bude zase směřovat do naší společnosti. Ona je dost nemocná. Je nemocná vlastně materialismem. To co se nepodařilo tomu materialismu marxistickému, tak se podařilo tomu kapitalistickému. Jakou terapii byste navrhoval pro ozdravění?

Jan Graubner:
Nedávno se mě redaktorka jednohho rozhlasu ptala na to, jestli církev, která kdysi světu pomohla, když kláštery učily hospodaření, když učily vzdělání, když pomohly ve zdravotnictví, v sociální a charitativní oblasti, a to všechno v dnešní době dělá většinou stát, je církev ještě k něčemu potřebná, nebo je ještě něco co by církev mohla nabídnout?

Odpověděl jsem jí: Církev nabízela plody evangelia, které byly odpovědí na aktuální problémy té doby. Dnes se mě zdá, že na problém dnešní doby, v naší Evropě, křesťanské, či postkřesťanské, která vymírá a ztrácí naději, církev má co nabídnout.

Ten dnešní svět umírá na nedostatek lásky. Zdeformoval si představu lásky, ten svět není schopen milovat, když to něco stojí. Přinést oběť z lásky. A proto ani nemá děti, které mají lásku schopnou oběti, a proto není na důchody, když nemá kdo pracovat, a proto spousta dalších problémů. Kdyby se uzdravil kořen, a objevilo se znovu jak žít z lásky pro druhé, a nemilovat jenom sebe, vyřešilo by se mnohé ve společnosti. A křesťané, kteří hledí na kříž, a jsou vnímaví pro Boží lásku, mají na to, a mají to jako úkol i poslání, světu předat toto umění milovat, které přináší naději.

Jaroslav Kratka:
Otče arcibiskupe moc vám děkuji za návštěvu, za to krásné povídání s vámi, i za toto přání. A abychom ho mohli splnit, tak vás poprosím o požehnání.

Jan Graubner:
Kéž všemohoucí Bůh všechny, posluchače i diváky, a všechny lidi dobré vůle v naší zemi provází svou Milostí a svým požehnáním, abychom se dovedli spolupodílet, aspoň v tom novém roce, na budování Božího království. Požehnej vás všemohoucí Otec, i Syn, i Duch Svatý, amen.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář