Jdi na obsah Jdi na menu
 


Liberland City - architektonická vize nového mikrostátu

Motto Žít a nechat žít
LIBERLAND
Poloha 45° 46′ N, 18° 52′ E
Rozloha 7 km²
Státní zřízení Ústavní republika s prvky přímé demokracie

 

https://liberland.org/cz/about/

Liberland: Tahle země neni pro chudý

Drtivé většině českých občanů se nepoštěstí, aby o nich napsal americký deník The New York Times. Ani aby je během několika málo týdnů několikrát zatkla chorvatská policie. Vítu Jedličkovi ze Strany svobodných občanů se to podařilo (zatčení naposledy tuto sobotu). Drtivá většina českých občanů se totiž nepokouší založit nový stát na území „nikoho“.

Přemysl Houda 18.5.2015
 

Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/liberland-tahle-zeme-neni-pro-chudy-du4-/tema.aspx?c=A150518_120942_pozice-tema_kasa

 

Liberlandy dneška

 

Libertariánský ráj není natolik nemožný, jak by se mohlo zdát, ani v našich „neliberlandovských“ společnostech – možná se mu dokonce přibližujeme. Říši libertariánské svobody mají na dosah velice bohatí lidé. Jejich děti mohou chodit do skvělých škol, pokud onemocní, mají přístup k nejmodernější zdravotní péči, nemají hypotéky. Když se rozhodnou, přestěhují se třeba na druhou stranu zeměkoule nebo si užijí půl roku v některém luxusním turistickém středisku. Mají i daňové ráje, například Monako, o kterých sní i Liberland.

Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/liberland-tahle-zeme-neni-pro-chudy-du4-/tema.aspx?c=A150518_120942_pozice-tema_kasa

 

 

Zákony Liberlandu totiž s nezaměstnanými, nemajetnými, nemocnými, starými, hloupými nepočítají

 

Podle portálu index.hr byli mezi zadrženými i tři chorvatští občané; jedním z nich je reportér chorvatské televize HRT. Jedlička a dalších deset osob se pokusilo dostat na území Liberlandu ze Srbska na dvou lodích. Když se dostali na druhý břeh Dunaje, policie je zatkla. Lodě byly registrované v Srbsku.
Zdroj: http://www.denik.cz/ze_sveta/chorvatska-policie-opet-zadrzela-cecha-jedlicku-prezidenta-statu-liberland-20150517.html

http://www.denik.cz/ze_sveta/chorvatska-policie-opet-zadrzela-cecha-jedlicku-prezidenta-statu-liberland-20150517.html

 

 

http://cs.wikipedia.org/wiki/Liberland

https://www.facebook.com/liberland

http://www.liberland-fanclub.cz/

 

Jak se zakládá nový stát? – Interview s Vladimírem Balašem z Ústavu státu a práva AV ČR k Liberlandu

 

Is Liberland the world's newest micronation? - CNN.com

Liberland: Could the world's newest micronation get off the ground?

Updated 2221 GMT (0521 HKT) April 29, 2015

 

(CNN)It would have made Thomas Jefferson proud.

Established on the birthday of the American founding father, Liberland -- the world's newest micronation -- is founded on a firm belief in liberty and noninterference from the powers-that-be.

A tiny, 7 square-kilometer parcel of land, marked on maps as Gornja Siga, its territory abuts the Danube on the border between Serbia and Croatia.

The victim of a border dispute between Serbia and Croatia, it is claimed by neither side -- effectively a no-man's land.

No one lives on this patch of land, which is heavily forested and contains only badly-maintained access roads and a run-down house, abandoned for decades.

This is where Euroskeptic Czech politician Vit Jedlicka stepped in.

 

http://edition.cnn.com/2015/04/25/europe/liberland-worlds-newest-micronation/