Jdi na obsah Jdi na menu
 


BARVY záhadný fenomén + SVĚTLO viditelného spektra

BARVY: Je to poněkud záhadný fenomén - kde se tady vlastně barvy berou, když světelné zdroje vydávají více-méně bílé světlo? Jakým kouzlem vzniká celá ta široká škála nejrůznějších barev?

Už v roce 1666 Isaac Newton položil základní kámen k řešení této otázky. Dokázal, že zdánlivě bílé sluneční světlo není vůbec bílé, ale že se skládá z množství jednotlivých barev. A tady se dostáváme opět k úvodnímu obrázku z předchozí stati o elektromagnetickém záření, přesněji řečeno, k pranepatrné oblasti v jeho středu, označené jako viditelné světlo. Když si ji zvětšíš, opatříš lineární stupnicí (ta původní je logaritmická), převedeš vlnovou délku z metrů na nanometry (pouhé vynásobení miliardou) a patřičně obarvíš, získáš následující obrázek:


Spojité spektrum viditelného světla

Je to kompletní barevné spektrum. Protože jsou v něm obsaženy všechny vlnové délky, nazývá se spektrem spojitým. Z předcházející statě je rovněž jasné, že to jediné, čím se světlo různých vlnových délek (a tedy různých barev) od sebe liší, je energie. Na červené straně spektra je nejnižší, na fialové nejvyšší.

Celé kouzlo vzniku barev je tedy v tom, že dopadající denní světlo, jevící se jako bílé, má už všechny barvy v sobě. Pokud dopadne na bílý předmět, je beze změny odraženo. Pokud dopadne na černý předmět, je pohlceno a mění se na tepelnou energii. V případě žlutého předmětu dojde k tomu, že se část světla pohltí a část odrazí. Pohlcena bude modrá oblast spektra, čímž získá odražené světlo žlutou barvu...

celý článek tady: http://www.dobre-svetlo.cz/barvy.php

 

SVĚTLO

Viditelné světlo je elektromagnetické záření o vlnové délce přibližně 390–790 nm. Vlnové délky světla leží mezi vlnovými délkami ultrafialového záření a infračerveného záření. V některých oblastech vědy a techniky může být světlem chápáno i elektromagnetické záření libovolné vlnové délky. Tři základní vlastnosti světla (a elektromagnetického vlnění vůbec) jsou svítivost (amplituda), barva (frekvence) a polarizace (úhel vlnění). Kvůli dualitě částice a vlnění má světlo vlastnosti jak vlnění, tak částice. Studiem světla a jeho interakcemi s hmotou se zabývá optika.

celý článek tady: http://cs.wikipedia.org/wiki/Světlo

Barva a vlnová délka

Různé frekvence světla vidíme jako barvy, od červeného světla s nejnižší frekvencí a nejdelší vlnovou délkou po fialové s nejvyšší frekvencí a nejkratší vlnovou délkou.

Hned vedle viditelného světla se nachází ultrafialové (UV), směrem do kratších vlnových délek, a infračervené záření (IR), směrem do delších délek. Přestože lidé nevidí IR, mohou blízké IR cítit jako teplo svými receptory v pokožce. Ultrafialové světlo se zase na člověku projeví zvýšením pigmentace pokožky, známým opálením.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář